tisdag 28 januari 2020

Artros: 16 livsmedel

 • 1. Linfrö

  Linfröet har två viktiga beståndsdelar, a-linolensyra (ALA) och lignaner, som minskar inflammationer. Linfrö är inte bara bra för artros, det kan också vara bra för hjärtsjukdomar och cancer.

 • 2. Valnötter

  De här mumsiga nötterna är fulla av fettsyror med Omega-3 som fungerar utmärkt mot inflammationer. Du behöver bara äta en handfull valnötter om dagen för att få allt det goda, till exempel som topping på en sallad.

 • 3. Lax

  Den här fisken är populär bland alla som vill få i sig mer Omega-3 och D-vitamin. Om du äter runt 120 g lax om dagen får du i dig över den rekommenderade dagliga mängden D-vitamin och fettsyror med Omega-3. Lax är också proteinrik som kan hjälpa till att bygga upp ledbrosket.

 • 4. Broccoli

  Ät din broccoli! En studie vid Mayokliniken i USA fann att broccoli motverkar utvecklingen av artros. En av broccolins beståndsdelar, sulforafan, kan minska inflammationer och bygga upp ledbrosket. Dessutom är broccolin full av C-vitamin.

 • 5. Paprika

  De här färgglada grönsakerna har mycket att skryta med: Bara en kopp röd paprika har mer C-vitamin än den dagliga rekommenderade mängden. Paprikor är också fulla av antioxidanter, särskilt karotenoider, med flera antiinflammatoriska fördelar.

 • 6. Ananas

  Antioxidanterna är vad det handlar om i den här tropiska frukten. En kopp ananas är full av C-vitamin. En annan beståndsdel, bromelin, finns i ananasstammen och kan minska inflammationer.

 • 7. Jordgubbar

  Hela två antioxidanter gör jordgubbar till ett utmärkt val mot artros. Den ena är C-vitamin och en kopp jordgubbar innehåller mer än den dagliga dosen. Den andra är antocyanider, som minskar mängden C-reaktivt protein (CRP) i kroppen och därmed minskar infektioner.

 • 8. Zucchini

  Finns det något de här grönsakerna inte kan erbjuda? De är fulla av C-vitamin, fettsyror rika på Omega-3, K-vitamin och betakaroten och är utmärkta mot artros.
  Smaka: Zucchinipizza

 • 9. Spenat

  Enligt näringsdatabasen Nutrition Data som finns online innehåller en kopp tillagad spenat 1111 % av den dagliga rekommenderade mängden K-vitamin. Just det, 1111 %! Lägg till kalcium, magnesium och antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och A-vitamin så har du en fantastisk grönsak mot artros.

 • 10. Sötpotatis

  En medelstor sötpotatis innehåller mer än den dagliga rekommenderade mängden A-vitamin. Och är du efter betakaroten är det här en grönsak för dig. Sötpotatis innehåller också ungefär halva den dagliga rekommenderade mängden C-vitamin.

 • 11. Linser

  De här torkade baljväxterna finns i flera jordnära färger och ger dig merparten av dina dagliga folater. De är också bland de bästa växtbaserade källorna till protein, fiber och B6-vitamin. Dessa och andra näringsämnen gör linser till ett starkt alternativ för att skydda kroppen mot artros.

 • 12. Vitlök

  Färsk vitlök kan pigga upp vilken rätt som helst. Dessutom har den flera antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa mot reumatiska ledbesvär. En studie från 2013 fann att vitlökens antiinflammatoriska egenskaper beror på att den kan hämma produktionen av cytokiner, som är ett ämne som underlättar inflammationer.

 • 13. Ingefära

  Ingefäran kan återställa balansen i hela kroppen. Gingerol är en sammansättning i ingefära som ger den dess smak och dess antiinflammatoriska egenskaper. Studier har funnit att gingerol och andra sammansättningar i ingefära kan förhindra skador och inflammationer i lederna.

 • 14. Bananer

  Bananer är som vi vet fulla av kalium, men de är också en bra källa till olika bra ämnen mot artros, som B6-vitamin, folater och C-vitamin. Dessutom är de lättsmälta och innehåller massor av mättande fibrer. Vad väntar du på? Ta en banan!

 • 15. Räkor

  Varför är räkor så populära? Kanske är det smaken. Kanske är det de många näringsämnena. Räkorna är värda uppmärksamheten eftersom de är ett av de främsta livsmedlen som innehåller D-vitamin. De innehåller också fettsyror rika på Omega-3, järn och B12-vitamin.
Posted on by Mia Eggimann | No comments

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.